Pija që mund të zvogëlojë rrezikun nga kanceri

Share:

Facebook
Email
WhatsApp

Sipas hulumtimit të publikuar në American Journal of Epidemiology, disa pije, si kafeja, mund të ofrojnë mbrojtje ushqimore kundër kancerit për shkak të aktivitetit të tyre antioksidues.

Janet Hildebrand, një epidemiologe në Shoqatën Amerikane të Kancerit, shpjegoi se studimi shqyrtoi zakonet e pirjes së kafesë në gati një milion burra dhe gra.

“Ata që raportuan se pinin të paktën katër filxhanë kafe në ditë me kafeinë, kishin rreth gjysmën e rrezikut të vdekjes nga kanceri i gojës dhe fytit në krahasim me njerëzit që nuk pinin kafe me kafeinë çdo ditë ose e pinin herë pas here”.

Zvogëlimi i rrezikut me gati gjysmën ishte i qëndrueshëm për ata që pinin katër, pesë, gjashtë filxhanë kafe në ditë. Gjithashtu ishte e njëjtë për të dy ata që pinin kafe me kafeinë dhe pa kafeinë.

Studiuesit shikuan konsumimin e kafesë nga burrat dhe gratë që ishin pa kancer në fillim të studimit. Gjetjet, të publikuara në Gazetën Amerikane të Epidemiologjisë, u mbajtën edhe pasi studiuesit llogaritën për pirjen dhe duhanin.

Instituti Amerikan për Kërkimin e Kancerit (AICR), shpjegoi se “fitokimikatet e kafesë janë përgjegjëse të mundshme për rrezikun më të ulët të disa formave të kancerit”.

Megjithatë, trupi shëndetësor shtoi se efektet e kafesë korren kur pija konsumohet pa krem ​​dhe sheqer të shtuar.

UserOnline

Related Posts